Начало За нас Реклама Контакти

Паниран карфиол с млечен сос в индийски стил

Снимка за Паниран карфиол с млечен сос в индийски стил
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - бира

Изключително ефектна, но лесна за изпълнение рецепта, с която можете да изненадате близките си. Богатството от екзотични подправки придава на карфиола интересен вкус, който още повече изпъква на фона на соса от кисело мляко и мента.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 глава карфиол, нарязана на розички
  • 1 ½ ч.ч. брашно
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. млян кориандър
  • 1 ч. л. куркума
  • ½ ч. л. кимион
  • 1 щипка бахар
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • 2 ч. л. нарязан на ситно пресен кориандър или магданоз
  •  сол на вкус
  • 300 мл олио за пържене на маслена баня
  • за соса:
  • краставица
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 с. л. нарязана мента
  • 1 щипка куркума
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Карфиолът се подварява за 1 мин. във вряща подсолена вода, след което се отцежда и се подсушава.

  2. 2.

    Краставицата за соса се настъргва на едро ренде, поръсва се със сол и се оставя да се отцеди в гевгир за 10-15 мин. Смесва се с млякото, ментата и куркумата.

  3. 3.

    Брашното се разбърква със содата, смления кориандър, куркумата, кимиона, бахара, пипера и пресния кориандър. Постепенно се прибавя 250-300 мл студена вода, като се разбърква непрекъснато, докато се оформи гладка смес, малко по-гъста от тесто за палачинки. Сипва се карфиолът и се разбърква добре.

  4. 4.

    Олиото се загрява в дълбок съд до 180°С (кубче хляб покафенява в него за 30 сек.), всяка розичка се отцежда добре от тестото и се слага да се пържи за около минута, докато придобие златист цвят. Не се слагат много розички наведнъж, за да не се отнеме рязко температурата на мазнината. Отцеждат се върху кухненска хартия.

  5. 5.

    Сервират се веднага заедно с млечния сос.


Септ. 2008
Още подобни рецепти
Коментари